Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Με αφορμή την Πρωτομαγιά…

Μίνιμουμ εθνικό μισθό για να μπορούν να ζουν ανθρώπινα όλοι οι πολίτες, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΧΩΡΙΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Η Πρωτομαγιά, γιορτή ταυτόχρονα της άνοιξης και των εργατικών αγώνων είναι και πρέπει να είναι για τους εργαζόμενους αλλά κι όλους τους πολίτες μια μέρα στοχασμού και δράσης για τις αλλαγές που απαιτούνται για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ανέργων, των κοινωνικά αποκλεισμένων αλλά και των μελλοντικών γενεών, των οικοσυστημάτων και των άλλων ειδών του πλανήτη.

Οι οδυνηρές για τους ανθρώπους της δουλειάς, αλλά και για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους επιπτώσεις της κρίσης της οικονομίας–καζίνο, συμβαδίζουν με τις ιστορικά πρωτοφανείς επιπτώσεις που έχει το ίδιο σύστημα στους φυσικούς πόρους και τα στοιχεία εκείνα της γης (έδαφος, νερά, ατμόσφαιρα), που στηρίζουν τη δική μας ζωή αλλά και τη ζωή των άλλων ειδών.

Οι κομπιναδόρικες εξαγορές, συγχωνεύσεις και κλεισίματα επιχειρήσεων που αδίστακτα ενορχήστρωναν και ενορχηστρώνουν τα «γκόλντεν μπόυς» του χρηματιστιριακού κεφαλαίου, οδήγησαν στις φούσκες που παταγωδώς έσκασαν, οδηγώντας την οικονομία της «διαρκούς ποσοτικής ανάπτυξης» στη διαρθρωτική ύφεση. Ακόμα και την «χρυσή εποχή» οι περικοπές αποδοχών, οι απολύσεις για να επιτευχθεί μεγαλύτερο μέρισμα για τους μετόχους ή να αυξηθεί η μετοχή στο χρηματιστήριο και το πρωτοφανές πλήθος χαμένων θέσεων εργασίας μεταφράστηκαν σε ανασφάλεια, κατεστραμμένες ζωές, χαμένα όνειρα για μεγάλες μάζες εργαζομένων.

Παράλληλα οι ίδιες δυνάμεις, η απληστία και η ανευθυνότητα για τις επόμενες γενιές, οδηγούν την ανθρωπότητα στο θανατηφόρο δρόμο της κλιματικής ανατροπής (είναι λίγο να τη λέμε απλά μεταβολή) με ορατές ήδη την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας και την αύξηση της στάθμης των ωκεανών που απειλούν με βαριά υποβάθμιση εδαφών, πλημυρρισμό παράκτιων εδαφών και απώλεια ζωντανών ειδών.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, νέα και καινοτόμος πολιτική δύναμη, επιδιώκουμε μια δραστικά καλύτερη ζωή για τους εργαζόμενους, παράλληλα με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των φυσικών πόρων στην ενέργεια, την παραγωγή, την κατανάλωση, τη μείωση του χάσματος μεταξύ πλουσίων –φτωχών. Επιδιώκουμε, επίσης, τη διαμόρφωση μιας νέας συνεκτικής πράσινης πολιτικής που άρει τον κοινωνικό αποκλεισμό και δημιουργεί νέες πράσινες θέσεις εργασίας για να μειωθεί δραστικά η ανεργία.

Βιωσιμότητα και κοινωνική δικαιοσύνη είναι οι αξεχώριστοι πυλώνες της πολιτικής μας πρότασης. Προτείνουμε και μαχόμαστε για στροφή της οικονομίας από την άκριτη παραγωγή υλικών αγαθών στην παραγωγή χρήσιμων για την ποιότητα της ζωής υπηρεσιών (αποϋλοποίηση) και οικολογικά σχεδιασμένων προϊόντων, ενίσχυση των συλλογικών αγαθών και της προσωπικής υπευθυνότητας απέναντι στην ατομική σπατάλη και την υπερκατανάλωση, γενικευμένη ανάπτυξη των τομέων της εξοικονόμησης ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου, της παραγωγής ποιοτικών γεωργικών προϊόντων, του τουρισμού που στηρίζεται στο φυσικό κεφάλαιο κι όχι στην τσιμεντοποίησή του.

Μια τέτοια στροφή μπορεί να αποδώσει επαρκείς αριθμούς νέων θέσεων εργασίας, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, να διασώσει τους φυσικούς πόρους για τις επόμενες γενιές, να μας συμφιλιώσει με τη φύση. Γι αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι διεκδικούμε 100.000 νέες πράσινες θέσεις εργασίας στη χώρα μας, ενώ οι Ευρωπαίοι Πράσινοι συγκεντρώνουμε εκατομμύρια υπογραφές για τη δημιουργία στην Ευρώπη 5.000.0000 πράσινων θέσεων εργασίας. Δεν υπάρχει εργασία και ασφάλεια αν καταστρέψουμε τον πλανήτη γι αυτό πρέπει να στραφούμε προς μια πιο πράσινη οικονομία που θα προστατεύει το περιβάλλον και θα διασφαλίζει την κοινωνική αλληλεγγύη.

Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να στηρίξουν μια τέτοια πολιτική προοπτική που αντιμετωπίζει από κοινού την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση. Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε τη μόνη διέξοδο, ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ. Επιδιώκουμε να αναδείξουμε τις αξίες της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας και του σεβασμού της φύσης.

Οι Πράσινοι θεωρούν την εργασία δικαίωμα και θα στηρίζουν τις προσπάθειες που επιδιώκουν εργασία με δημιουργικότητα και νόημα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι Πράσινοι διεκδικούν μεταξύ άλλων:
- Μίνιμουμ εθνικό μισθό για να μπορούν να ζουν ανθρώπινα όλοι οι πολίτες
- Μίνιμουμ έσοδο για όλους τους πολίτες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανεξαρτήτως αν δουλεύουν ή είναι άνεργοι.

Στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού Πράσινου New Deal οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πολίτες με πολλαπλές ανάγκες που πρέπει να επιλύονται και όχι μόνο ως οικονομικό μέγεθος και καταναλωτές.

Είναι ώριμη απαίτηση να πληρώσουν το κόστος οι φορείς της διαφθοράς, της απληστίας και της ανευθυνότητας για τη γη και τον πολίτη.

Δείτε στην ιστοσελίδα www.ecogreens.gr αναλυτικά τις κοινές θέσεις των Ευρωπαίων Πράσινων (ιδρυτικό μέλος των οποίων είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι) για την Κοινωνική Ευρώπη.

ΕΝΑΣ ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ!

Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Samso: Ένα νησί υπόδειγμα περιβαλλοντικής ευαισθησίας και πράσινης ανάπτυξης

Samso: Ένα νησί βασισμένο 100% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Το Samso, ένα απομονωμένο σχετικά νησί με 4.300 κατοίκους, κατάφερε μέσα σε 10 χρόνια να γίνει ενεργειακά αυτόνομο, βασιζόμενο 100% σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η στρατηγική της δημοτικής αρχής ξεκίνησε από το να κάνει τους κατοίκους του νησιού συμμέτοχους σ’ αυτήν την προοπτική. Για το λόγο αυτό έγιναν συστηματικές προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού για τα πλεονεκτήματα της πράσινης ενέργειας.
Στη συνέχεια δρομολογήθηκε ένα πολύ φιλόδοξο για το μέγεθος του νησιού επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 8 εκατομμύρια προέρχεται από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους. Το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από το Δήμο που συνομολόγησε σχετικό δάνειο, τους συνεταιρισμούς, τις τοπικές επιχειρήσεις και απλούς πολίτες που μπορούσαν να κατέχουν ακόμη και μικρό αριθμό μετοχών στο επενδυτικό σχήμα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αναλογία της επένδυσης για κάθε κάτοικο ήταν περίπου 12.000 ευρώ στα 10 χρόνια. Υπολογισμοί που έχουν γίνει δείχνουν ότι το εισόδημα των κατοίκων αυξήθηκε 3000 ευρώ το χρόνο, εάν συνυπολογιστούν, η εξοικονόμηση ρεύματος, θέρμανσης και μεταφορικού κόστους. Μέσα από αυτήν την προσέγγιση, ένα νησί με σχετικά υψηλό δείκτη γήρανσης, πληθυσμιακή αφαίμαξη και δυσοίωνες αναπτυξιακές προοπτικές, φαίνεται ότι αλλάζει πορεία. Η στρατηγική αυτή στηρίζεται στη φιλοσοφία ότι εάν παλαιότερα ο πλούτος στηρίζονταν στο χρυσό, ή στο πετρέλαιο πιο πρόσφατα, σήμερα ο πλούτος ταυτίζεται με την κιλοβατώρα.
Στο πλαίσιο των επενδυτικών πρωτοβουλιών εγκαταστάθηκαν 11 ανεμογεννήτριες στην στεριά και 10 στη θάλασσα, οι οποίες δημιούργησαν ένα μεγάλο αιολικό πάρκο. Με τις υποδομές αυτές καλύπτεται το σύνολο των αναγκών του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα πωλούνται σημαντικές ποσότητες ρεύματος στην ενδοχώρα της Δανίας. Σε πολλά από τα μικρά χωριά του νησιού λειτουργούν συστήματα τηλεθέρμανσης με τη μορφή συνεταιρισμού που έχουν ως υλικό καύσης το άχυρο. Σε άλλες περιοχές καλλιεργείται ελαιοκράμβη με την οποία παράγονται καύσιμα και λιπαντικά για τα γεωργικά μηχανήματα. Τα υπολείμματα χρησιμοποιούνται ως τροφή για τις κτηνοτροφικές μονάδες ενώ το άχυρο αξιοποιείται στις μονάδες τηλεθέρμανσης. Ταυτόχρονα στο επίπεδο των κατοίκων υπήρξε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για την αντικατάσταση των κουφωμάτων προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες θέρμανσης. Οι βιολογικοί καθαρισμοί των οικισμών του νησιού στηρίζονται επίσης σε ρεύμα που παράγεται από αιολική ενέργεια με αποτέλεσμα οι δημότες να πληρώνουν μειωμένα τέλη. Επιπλέον αξιοποιούνται στο έπακρο τα ηλιακά συστήματα παραγωγής ενέργειας, καθώς και η γεωθερμία.
Με τα έσοδα των παραπάνω επενδύσεων η Κοινότητα ίδρυσε την Ενεργειακή Ακαδημία του νησιού με στόχο την ενημέρωση, την κατάρτιση και την έρευνα επάνω σε ενεργειακά ζητήματα. Κάθε χρόνο η Ακαδημία δέχεται χιλιάδες επισκέπτες όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από όλο τον κόσμο, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα επιτεύγματα της όλης προσπάθειας. Ταυτόχρονα, στον ίδιο χώρο λειτουργεί έκθεση που έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ενώ το κτίριο στηρίζεται ενεργειακά στην ηλιακή ενέργεια και είναι σχεδιασμένο με τις αρχές της αειφορίας. Στον περιβάλλοντα χώρο παράγεται υδρογόνο το οποίο λειτουργεί ως καύσιμο ενός πιλοτικού οχήματος.
Κλείνοντας, το συμπέρασμα που αποκομίστηκε ήταν ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα του νησιού ήταν η δραστηριοποίηση και συμμετοχή των κατοίκων του νησιού στην προσπάθειά τους να αλλάξουν τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου τους.